DIY ripped jeans

As promised, here comes last Friday’s party outfit which was quite obviously inspired by Ann Demeulemeester’s collections. I love how she plays with black and white every season, and still makes it look so fresh each time. This is something I have actually noted before but it’s also a fact that agrees with the contents of my wardrobe, year after year.


Top: MTWTFSS
Vest: Zara
Jeans: Cheap Monday
Sandals: Bronx
Bag: Vintage
Necklace: Ann Demeulemeester
Ring: Kalevala Koru

Ripped jeans – How to DIY with six easy steps

1. You will need: a pair of jeans, a marker or chalk, sandpaper and preferably a wooden plank.
 
2. Put your jeans on and mark the spots where you want the slashes to be made. You should at least mark the knee area because that will be hard to determine when the jeans are off your body. It’s also good to keep in mind not to make the marks too high on the thigh area, unless you want your pockets to show through the slashes.

3. Take off the jeans and place them on the floor. If you have the wooden plank, place it inside the leg to provide support.

4. Fold the sandpaper in two and start sanding the jeans horizontally where you want the rips. When the jeans start to rip and a hole occurs, stop and rip the rest of the way with your hands. Be careful not to rip them all the way from seam to seam because the holes will enlarge in the wash. I made my cuts about 6-7 cm (= 2.5 inches) wide. (You can also sand the holes all the way through but that is rather time consuming. The reason why sandpaper is the best way to start the holes is for the frayed finish, scissors would result a much more cleaner cut which doesn’t look as “authentic”.)

5. After you are finished shake the lint off and wash your jeans. In order to get even more frayed look on the holes, you will need to wash the jeans in a washing machine. Using a dryer helps to bring out the frayness but it’s not necessary.

6. Enjoy your ripped jeans!

The reason why I wanted to save this outfit for a separate post was because as you can see, I did a little extra slashing on my ripped jeans and wanted to share a tutorial on how to DIY. Ripping jeans is fairly easy but in order to get a nice frayed finish like on mine, it takes a little extra effort. Below the pictures is the tutorial on how I did it. Hope you like the results!

37 thoughts on “DIY ripped jeans

 1. Revin itsekin juuri yhdet vanhat farkkuni. 😛 Tuli kyllä kivat. Vielä täytyisi löytyä rohkeutta pitää niitä. 🙂

 2. Preferred method from the year 89: use your key to rip nice, softly frayed holes. Requires some muscle to the rips ripping but the end result is very nice indeed.

 3. Thanks for this tutorial.I will do a collection-post with ripped jeans outfits soon and will surely feature yours (and link your tutorial!)Ciao!

 4. Hei!Aika hiljattain olen ajautunut blogiisi ja kivalta näyttää!Mielenkiintoista, että kirjoitat englanniksi ja haluaisinkin kysyä (vaikka tätä varmaan on tiedustelu ennenkin), että miksi englanti? Oletko opiskellut englantia/puhutko sitä toisena kielenäsi? 🙂

 5. Sans vous, il y a aucun je: Thanks and no problem. Hopefully yours turn out great! :)Anonymous: Kiva kuulla, että onnistuivat. 🙂 Farkut saavat sopivasti uutta ilmettä, kun niitä vähän silpoo ja ovathan nuo myös vilpoisemmat näin kesällä. ;)May: Thanks for the tip! I have a distant memory that I might have tried that back in the days or my jeans just ripped on their own. 😀 The sanding alone requires some sweat, so I wonder how hard the key method is.Diana: Np, you're very welcome!Blue: Cool, let me know when it'hs up!Alexandra: Thank you so much and no problem!:)Anonymous: Kiitos kovasti ja mukava kuulla, että pidät blogistani. 🙂 Päätin kirjoittaa englanniksi, kun ulkomailta alkoi tulla yhä enemmän lukijoita vanhaan suomalaiseen blogiini. Englanti on mulle sikäli luontevaa, että puhun sitä päivittäin amerikkalaisen poikaystäväni kanssa, olen käynyt BBA-tutkintoni englanniksi ja töissäkin sitä tulee käytettyä joka päivä. Toivottavasti kieli ei haittaa seuraamista, yritän pitää tekstit aina mahdollisimman simppeleinä suomalaisia lukijoitani ajatellen. :)Annikki: Kiitos kovasti. 🙂 Yksi perjaisista vieraistani naureskeli, että onko mulla kynsisakset kaulassa. No tavallaan on!;)

 6. I LOVE your new hair! It suits you so well. Sometimes it can be hard to chop those long locks but in this case it was worth it.

 7. Oletko kenties Mosters Of Poppiin menossa? Itse ajattelin pe-lauantain nautiskella, yöpaikka vain on hieman hakusessa koska Tampereella en asu eikä kukaan tuttukaan harmikseni. Onko ehdottaa jotain halpoja majapaikkoja? Omenahotellit ovat tiedossa, mutta jos paikallisena osaisit neuvoa jotain mitä itse ei osaa etsiä 🙂 Kiitos avusta!

 8. Suna: Thanks! I'm glad you think so. 🙂 Although, I do miss the length already but I guess grass is always greener on the other side… :DPUNKIE: Thanks and np. :)Rita: Juu, ajateltiin mennä itsekin pe-la MOPpailemaan. Pe on ainakin MFMB ja lauantaina on pakko nähdä OP:l Bastards. Täytyy vielä tarkastaa ne muut bändit ja katsoa tullaanko miten muille keikoille. 🙂 Yöpymispaikoista suosittelisin esim. Hotel Sofiaa http://www.hostelsofia.fi/. Se on ihan keskustassa, Klubit sun muut on kävelymatkan päässä. Asun itse tuosta n. 100 metrin päässä ja se on ohi kulkiessa osunut monesti silmään 🙂 Vaikuttaa ihan siistiltä ja myös aika edulliselta nettisivujen perusteella. Keskustasta löytyy myös melkein Klubia vastapäätä Hotelli Victoria http://www.hotellivictoria.fi/, joka on ihan ok hintainen. Sitten on myös jotain epämääräisiä matkustajakoteja tarjolla. Muut edulliset Omenan tyyppiset hotellit, kuten Hotelli Ville ja Mango-hotelli ovatkin sitten Hatanpäällä ja sinne pääsee länhinnä busseilla/ taksilla/pyörällä kaikista kätevimmin. Kannattaa aina tsekata myös esim. Cumuluksen tarjoukset (esim. Cumulus Koskikatu on ihan keskustassa), niillä on joskus jotain halpoja huoneita tarjolla mm. Ykkösbonuskorttia vilauttamalla. Toivottavasti näillä pääset alkuun. 🙂

 9. Yes! I am totally gonna DIY this tomorrow!! I just got a pair of plain black jeans from F21 for only $12.50 and I'm dying to mess with them!!! Love ur blog!link cause you love me:MonochromaticFacets.blogspot.com

 10. Hei,lueskelen blogiasi nyt ensimmäistä kertaa ja voin sanoa, että hyvältä vaikuttaa.Sellainen kysymys olisi, että mikä ihmeen merkki on tämä MTWTFSS? Mistä sitä voi ostaa?t. Ensikertalainen

 11. I love your blog because you not only show stylish outifits, but how we can make our own stylish pieces for a fraction of the price. After reading your blog last night I bleached a pair of jeans from sky blue to light grey (they're very summery now) and faux "acid-washed" a t-shirt with bleach. thanks for the inspiration! btw, I linked your blog on minexo,Lindsey

 12. I am new to your blog and love your look and the fact that you have found your own style. You know what works for you and how to keep it contemporary and in the moment without being a trend slave.

 13. Joku päivä mää oon sun oven takana 3 jätesäkillisen kanssa, niissä on vaatteita ja mää itken, että voikko nää repiä nämä silleen nätisti, että määki näyttäsin noin viileältä ees joskus 😀

 14. Eyeliah SS: Try a hardware store. ;)Tariro: You totally should!:)Michelle Park: Nice to hear, let me know how it went!:)Blue: Thank you, I'll be sure to check it out!:)Wreckedstellar: You should! Thanks!:)Anonymous: Kiitos kovasti ja tervetuloa lukemaan blogiani. 🙂 MTWTFSS on ruotsalainen merkki ja kuuluu Weekday-liikkeen samaan tuoteperheeseen kuin Cheap Mondaykin. Merkkiä saa esim. Tukholmasta Weekday-liikkeistä. Merkki on laadukas, mutta todella edullinen. Suosittelen! :)Reif: That's so nice to hear and I'm glad your DIY project went well. 🙂 These kind of comments make my day!Karo: Thanks!:)NYC Fashionista: Once again such a lovely comment, thank you!:)Mimi: Thanks! They do work together pretty well, huh? ;)Yiqin: Thank you so much!:)Elsa: Heh heh, tuu vaan!:) Voidaan pitää oikein repimistalkoot yhdessä.Georgia: Yes it does!:) I have been wearing it a lot lately, it's so simple that it goes with everything. A perfect gift from my bf.Noemie K: Thanks! I'm glad you like it. :)MiriamFashion: Yep! ;)Anna: Thanks and I'm happy to hear so many people like my tutorial!:)

 15. I found a pair at a charity shop that were perfect to use. Thanks for the post! Its easy to follow and my jeans look hot!!

 16. Anonymous: That's great news!:) I'm glad the tutorial was understandable and you are satisfied with the results!:)

 17. i just bought a [air of ripped jeans but was at a loss on how best too pair them without looking skanky or that i just got run over by a truck…your look s really very well put together..i'll try that some day…and thanks for the diy tutorial…now i can ripped my other jeans all on my own!!! 🙂

 18. How amazing, your entire outfit, it's droolworthy! I love how the jeans look, it's EXACTLY what I had in mind for my own. Think i'm gonna go at it tomorrow, but i'm a little nervous. I'm definitely going to follow your blog from now on btw! 🙂

 19. Cherrydee172: I'm happy to hear that this post was inpiring!:) There is definitely a fine line there to not look skanky since the jeans are so rough looking. I guess pairing them with classy and more dressy garments you can't go wrong. :)Xeverlasted: Thank you!:) I can understand that you can be a little nervous about the outcome but if you follow my tutorial, you should be just fine. 🙂 Nice to hear that you like my blog!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s